„Na jídlo vydatné nezapomeň“

Jsem nemírně poctěn, že mám tu čest nabídnout Vám zbrusu novou studii Zdeňka Kubíka „Na jídlo vydatné nezapomeň“, která volně navazuje na můj článek „Jídlo v mysli starých Seveřanů“. Zdeňkova studie je momentálně nejobsáhlejší prací, která se v češtině zabývá vikinským stravováním a která kromě analytické části obsahuje kuchařku.

Práci si můžete stáhnout prostřednictvím tohoto odkazu:
Zdeněk Kubík – „Na jídlo vydatné nezapomeň“

2 Comments

  1. Zdravím, jen chci upozornit na chybu ve vašem jinak výborném článku.

    Píšete ” Moderní člověk potřebuje při běžném životě 5 – 6000 Kcal (při sportu potom minimálně o 1000 Kcal více), přičemž samozřejmě nelze srovnávat dnešní „práci“ s každodenní těžkou fyzickou prací na středověkých farmách; autor odhaduje, že dodaná energie by měla odpovídat přibližně 9000 Kcal pro udržení zdraví a kondice a zároveň zajišťovat obživu prací. ”

    Příjem Kcal normálního moderního jedince se pohybuje okolo 2000 Kcal. Kdyby tehdy snědli 9000 Kcal, tak se to rovná 35 hamburgrům z Mc Donalda denně. Píšete, že jejich denní příjem byl 1200 Kcal, což je docela normální hodnota i pro dnešního zdravě žijícího člověka. Možná jste si spletl Kcal s kj, které se pohybují okolo 7-9 000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>