Jsem nesmírně poctěn, že mám tu čest nabídnout Vám zbrusu novou studii Zdeňka Kubíka „Na jídlo vydatné nezapomeň“, která volně navazuje na můj článek „Jídlo v mysli starých Seveřanů“. Zdeňkova studie je momentálně nejobsáhlejší prací, která se v češtině zabývá vikinským stravováním a která kromě analytické části obsahuje kuchařku.
Pevně věřím, že jste si čtení tohoto dokumentu užijete. Pokud máte poznámku nebo dotaz, neváhejte mi napsat nebo se ozvat níže v komentářích. Pokud se Vám líbí obsah těchto stránek a chtěli byste podpořit jejich další fungování, podpořte, prosím, náš projekt na Patreonu nebo Paypalu. Dokument si můžete stáhnout prostřednictvím tohoto odkazu:
4 Responses
Zdravím, jen chci upozornit na chybu ve vašem jinak výborném článku.
Píšete “ Moderní člověk potřebuje při běžném životě 5 – 6000 Kcal (při sportu potom minimálně o 1000 Kcal více), přičemž samozřejmě nelze srovnávat dnešní „práci“ s každodenní těžkou fyzickou prací na středověkých farmách; autor odhaduje, že dodaná energie by měla odpovídat přibližně 9000 Kcal pro udržení zdraví a kondice a zároveň zajišťovat obživu prací. “
Příjem Kcal normálního moderního jedince se pohybuje okolo 2000 Kcal. Kdyby tehdy snědli 9000 Kcal, tak se to rovná 35 hamburgrům z Mc Donalda denně. Píšete, že jejich denní příjem byl 1200 Kcal, což je docela normální hodnota i pro dnešního zdravě žijícího člověka. Možná jste si spletl Kcal s kj, které se pohybují okolo 7-9 000.
Děkuji za opravu, vzkážu autorovi 🙂
Děkuji moc za skvělý článek, hodně jsem si z něj vzala, ale celkově z Vašich článků hodně čerpám informace. Budu ráda, když budete nadále pokračovat.
Dobrý den!
Děkuji za zpětnou vazbu, jsem moc rád, že Vám články pomáhají!
Mějte krásný den a pokud byste měla nějaké dotazy, napište.
S pozdravem
Tomáš Vlasatý